XIII Міжнародна науково-технічна конференція молодих вчених і спеціалістів «Електромеханічні та енергетичні системи, методи моделювання та оптимізації» (ESMO 2015)

08–09 квітня 2015 року на базі Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського була проведена XIII Міжнародна науково-технічна конференція молодих вчених і спеціалістів “Електромеханічні та енергетичні системи, методи моделювання та оптимізації” (ESMO 2015 http://ema.kdu.edu.ua/esmo_2015_res/ ). В роботі  конференції взяли участь представники більше 10 вищих навчальних закладів і наукових установ України, ближнього і дальнього зарубіжжя, з таких країн як Білорусь, Казахстан, Марокко,Словаччина та Польща. Було представлено близько 130 робіт з актуальних досліджень з електротехніки, електромеханіки, автоматики, систем управління, розглядалися нагальні питання вищої освіти.

 

    Сьомий рік поспіль, на запрошення Оргкомітету конференції, на пленарному засіданні, з науковою доповіддю виступає завідувач кафедри електромеханіки НТУУ «КПІ», проф. Шинкаренко В.Ф. У свої доповідях він презентує студентам, аспірантам і молодим вченим новітні результати фундаментальних досліджень, які отримані творчим колективом кафедри за проблематикою генетичної електромеханіки і міждисциплінарних структурно-системних досліджень. Враховуючи світовий рівень наукової новизни, міждисциплінарне значення, інноваційну спрямованість та вагоме значення для фундаменталізації системи вищої освіти, наукові презентації професора Шинкаренка В.Ф. супроводжуються великою зацікавленістю як з боку організаторів, так і учасників конференції. Не винятком стала і тема чергової доповіді «Феномен генетичної пам’яті електромагнітної структури та його пояснення», в якій вперше, перед науковою громадськістю, були презентовані результати нового наукового відкриття, пов’язаного з поясненням природи і механізмів виникнення генетичної пам’яті в електромагнітних структурах.

ESMO 2015 2

ESMO 2015 6

    Основна суть відкриття полягає у тому, що генетична пам'ять є необхідною умовою розвитку довільної, генетично організованої системи. Вона становить невід’ємну властивість довільного об’єкта зберігати у своїй структурі генетичну інформацію про свою породжувальну систему. Довільний технічний об’єкт виконує функцію фізичного носія генетичної інформації. Безпосередній зв'язок структури об’єкта з породжувальною системою здійснюється через генетичну інформацію, стислою формою подання якої, виступає універсальний генетичний код. Генетичну пам'ять необхідно розглядати як фундаментальну властивість технічних об’єктів і систем, аналіз якої відкриває можливість реалізації функції генетичного передбачення.
     Автор доповіді презентував результати практичної апробації нової методології генетичного аналізу, яка відкриває можливість визначення і розшифрування інноваційного потенціалу генетичних програм довільних класів електромеханічних систем за наявністю генетичної інформації одиничного представника свого класу. Саме за таким сценарієм було науково передбачено, а потім синтезовано перші в світі електромеханічні перетворювачі енергії на основі їх генетичних програм. Утримання світового пріоритету і подальший розвиток започаткованих в НТУУ «КПІ» досліджень, та ефективне практичне використання інноваційного потенціалу генетичних програм в науці і в техніці, за ствердженням автора доповіді, неможливо без активної участі молодих вчених.

А.А. Шиманська, к.т.н., вчений секретар наукового семінару НАНУ «Структурно-системні дослідження в електромеханіці».

15.04.2015